Т-клетките -  ключов компонент в човешкия имунитет, може да не

...
Т-клетките -  ключов компонент в човешкия имунитет, може да не
Коментари Харесай

Изследване показва, че Т-клетките не винаги сработват при Омикрон

Т-клетките -  основен съставен елемент в човешкия имунитет, може да не работят задоволително добре против разновидността Омикрон при някои хора, съобщи Ройтерс, като цитира резултати от научно проучване.

Тези имунни кафези разпознават патогените както при естествена зараза, по този начин и след имунизиране. Когато вирусите заобиколят отбраната на антителата, Т-клетките нападат, с цел да предотвратят тежко заболяване.

Изследването, обхванало 76 доброволци, открива, че самостоятелните Т-клетки не престават линията на отбрана против разновидността Омикрон на новия ковид, даже и в случай че антителата не са реагирали и без значение от произхода на антителата - от среща с вируса при зараза или ваксина.

Но при към 20 % от хората е следено повече от 50 % понижение на отговора на Т-клетките по отношение на Омикрон спрямо по-ранните разновидности на новия ковид, пишат създателите на проучването в сп. " Сел ".

Това " изненадващо " изобретение може да се дължи на генетични разлики, сподели доктор Гаурав Гайха от института " Регън " на Общата болница на Масачузетс, Масачузетския софтуерен институт и университета Харвард.

Не е ясно какво е смисъла на спада в разпознаването на Омикрон от страна на Т-клетките, " само че е допустимо тези хора да са с понижена отбрана против тежко протичане на болестта ", сподели Гайха. Това може да значи също, че SARS-CoV-2 " би могъл да еволюира по този начин, че да заобикаля Т-клетките, по тази причина би трябвало да продължим да работим върху ваксини, които да са устойчиви към бъдещи разновидности и да продължаваме да вземаме ограничения като носене на защитни маски и тестване ", добави той.

Специалистът споделя, че бустерните дози ваксини " доста усилват отговора на Т-клетките по отношение на Омикрон -  до двадесет пъти ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР